Lyckeborgs Förskola är en fristående förskola som drivs av Gnosjö Pingstförsamling sedan 1988. Vi finns i en villa bredvid Pingstkyrkan. Vi flyttade till dessa lokaler i februari 2013. Vi ser oss inte som "barnens förskola" utan som en förskola där vi inkluderar hela familjen. Detta är vi mycket måna om.
Vi har en stor gård med plats för mycket lek och lärande!
Vi arbetar precis som alla andra förskolor med Förskolans läroplan, Lpfö 18, som grund.
I Skolverkets Allmänna råd med kommentarer, Måluppfyllelse i förskolan, står det: "Undervisningen vid alla förskolor ska vara ickekonfessionell vilket innebär att undervisningen ska vila på vetenskaplig grund och vara saklig och allsidig. I en fristående förskola med konfessionell inriktning är det till exempel möjligt att anordna frivilliga bönestunder och att ha religiösa symboler i inredningen. Fristående förskolor ska vara öppna för alla barn och förskolan kan aldrig kräva att barnen deltar i konfessionella inslag." (sid. 9)
Vi vill låta barnen få möjlighet att ta del av vårt kristna kulturarv genom att till exempel:
- lyfta fram de kristna högtiderna
- sjunga kristna barnsånger
- be bordsbön
- berätta Bibelns mest kända berättelser
- i vårt bok- och musikutbud ge möjlighet för barnen att välja böcker/musik
med kristet innehåll
Om du vill komma och hälsa på för att se hur vi har det är du välkommen att höra av dig till oss för att boka en tid som passar dej och vår verksamhet. Om ni sedan vill ställa er i kö gör ni det via Gnosjö kommuns kösystem. Vi räknar alltid med två veckors inskolning för att ge både barn och föräldrar möjlighet till en lugn inskolning för att bygga upp förtroende och tillit till både barn och personal på förskolan.
Tel.nr: 0370-91039
e-post: lyckeborg@gnosjo.pingst.se
För tillfället öppnar vi förskolan 6.30 (detta styrs helt av de scheman barnen har). De barn som kommer då får leka som de känner att de orkar så tidigt på morgonen, hjälpa till i köket eller kanske ligga i soffan en stund. Innan frukosten kl.8 så har fler barn och ytterligare en personal kommit. Efter frukost får barnen, under överinseende av en vuxen, själva borsta sina tänder med fluortandkräm.
Sedan kommer "15-timmarsbarnen" och då blir det mer lek, spel, pyssel m.m. fram tills det är dags för förmiddagens styrda aktivitet. Det kan vara t ex sång- eller språksamling, bibelsamling, faddersamling, skapande aktiviteter eller gruppsamling. Vid gruppsamling delas barnen upp i fyra grupper beroende på ålder och antal.
Kl 11.30 är det dags för den hemlagade lunchen som brukar vara mycket populär. Vi lagar all mat själva från grunden och vi bakar brödet själva. Ibland tillsammans med barnen.
Barnen kommer ofta ut i köket för att fråga vad det blir för mat, hjälpa till eller kanske provsmaka.
Varje dag, med ytterst få undantag, är vi ute både på förmiddagen och eftermiddagen. Vi tycker det är viktigt att barnen får möjlighet att röra sig ute och få frisk luft oavsett väder. Det som för oss vuxna är bara regn och rusk kan för barnen vara ett riktigt toppenväder då man kan plaska, ösa, hälla och gegga!
Vi går till skogen med jämna mellanrum. Vi går också till Pingstkyrkans lokal "Fabriken" minst en gång i månaden.
Där har vi en hel hall att ha gympa i. Det är uppskattat!
Efter lunch får de barn som behöver det vila i säng, på madrass eller i en vagn på vår inglasade altan. De andra barnen får möjlighet att lyssna till en bibelberättelse och sagor en stund. De som inte vilar får sedan en stund med lugnare lekar, det kan vara pussel, spel, bygglek, pyssel m.m.
Kl 14.30 är det dags för mellanmål och efter det går vi ut. Undan för undan hämtas sedan barnen innan det är dags att stänga Lyckeborg, för närvarande mellan 16.15 - 17.00. Öppnings- och stängningstider styrs av barnens omsorgsbehov i kombination med kommunens riktlinjer.
Vi använder oss av Tyra-appen för att enkelt kunna lägga upp lärloggar, ge information samt ha kontakt med er föräldrar. Du kan läsa mer om Tyra om du klickar på deras logotype här bredvid.
Vi använder oss också av appen Polyglutt där det finns massor av sagor att läsa. Vi vet att det är oerhört viktigt för språkutvecklingen att läsa sagor för barnen. Därför har vi också köpt in rättigheten att dela den med er föräldrar så ni och era barn har tillgång till sagor hela tiden. Det som gör detta extra bra är att sagorna finns att lyssna på även på många språk och ger barn med annat modermål en möjlighet att få lyssna på samma saga både på svenska och sitt eget språk.
Vi är självklart medvetna om diskussionen om skärmtid. Här är det fråga om att aktivt läsa en bok tillsammans eller att lyssna på den.
© Gnosjö Pingstförsamling. Alla rättigheter förbehållna.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.